Adéu als cables de coure ¡Adéu definitiu a l'ADSL!


Abans de l'estiu es completarà el treball de substitució de totes les centralites que utilitzaven el coure per canviar-les per la fibra.

A ICC Telecom ajudem les comunitats de veïns que tenen dificultats per accedir a les connexions de fibra tradicionals.

En un moviment que marca ua fita en la història de les telecomunicacions, s'ha anunciat l'eliminació completa de l'ús de cables de coure en favor de la fibra òptica a la infraestructura de xarxa. Aquesta transició, que s'espera que finalitzi abans de l'estiu, representa una comiat definitiu a l'ADSL, una tecnologia que ha estat fonamental en l'accés a Internet durant dècades. No obstant això, aquest comiat no només implica un canvi de material en la infraestructura, sinó que també desencadenarà una sèrie d'efectes i repercussions en els domicilis en els quals encara no s'ha desplegat el cable de fibra i que encara funcionen amb aquesta tecnologia ja obsoleta.

La fibra òptica ofereix velocitats de connexió molt més ràpides en comparació amb l'ADSL. Mentre que el coure té limitacions en termes d'amplada de banda i distància, la fibra òptica és capaç de proporcionar velocitats simètriques de gigabits per segon, la qual cosa permet una experiència d'Internet més fluïda i sense interrupcions. A més, la fibra és menys susceptible a interferències externes i ofereix una major estabilitat de la connexió, la qual cosa es tradueix en una experiència d'usuari més fiable. El problema amb el qual ens estem trobant és que en algunes comunitats de veïns, en el seu dia, van renunciar a la possibilitat d'instal·lació de fibra i ara veuen com el poc accés a internet que tenien desapareixerà aviat.

A ICC Telecom, a través de la nostra filial molawifi.com, portem a terme instal·lacions en aquests edificis que presenten dificultats afegides i que, aviat, es quedaran 'a les fosques'. Una de les nostres últimes intervencions per donar fibra a comerços i habitatges es troba a la plaça Mossèn Batalla de Cambrils.

La migració cap a la fibra òptica no només millora la qualitat del servei d'Internet, sinó que també obre noves oportunitats per a la innovació tecnològica. Amb velocitats de connexió més ràpides i una major capacitat de transmissió de dades, es poden desenvolupar i adoptar aplicacions i serveis que abans no eren viables amb l'ADSL. Això inclou tecnologies emergents com la realitat virtual, la intel·ligència artificial i l''Internet de les coses', que requereixen una infraestructura de xarxa robusta i d'alta velocitat per funcionar de manera òptima.

Malgrat els beneficis evidents de la fibra òptica, la seva implementació a gran escala presenta desafiaments logístics i financers. La instal·lació de xarxes de fibra requereix una inversió significativa en infraestructura i mà d'obra especialitzada. A més, hi ha la preocupació que la transició cap a la fibra òptica pugui ampliar la bretxa digital, deixant enrere comunitats rurals o de baixos recursos que poden no tenir accés a aquesta tecnologia avançada.

En conclusió, l'adeu definitiu a l'ADSL i la transició cap a la fibra òptica representen un canvi fonamental en el panorama de les telecomunicacions oferint una sèrie de beneficis en termes de velocitat, fiabilitat i innovació, però també planteja desafiaments en termes d'implementació i accés universal.